Känner du dig ensam? Ofrivillig ensamhet är antagligen något som alla människor upplever någon gång i livet. 6 av 10 svenskar uppger att de känner sig ensamma och 29% upplever det som ett problem*. Lägerelds psykolog, Julie Franzén, berättar hur du kan tänka och agera för att bryta känslan av ensamhet.
Känslan av gemenskap är viktig för vår överlevnad. Vi är biologiskt programmerade att tillhöra en grupp och när vi inte får vårt sociala behov tillgodosett får det negativa konsekvenser för hälsan. Social isolering ökar t.ex. risken för hjärt-och kärlsjukdomar, psykiska besvär och är enligt forskning farligare än både rökning och fetma.
Men att känna sig ensam är inte samma sak som att faktiskt vara ensam. 4 % av Sveriges befolkning anses vara socialt isolerade enligt SCBs statistik. För att klassas som socialt isolerad innebär det att man bor ensam och inte träffar anhöriga, vänner eller bekanta oftare än ett par gånger i månaden.
– Vissa människor är ensamma på riktigt. Men för många handlar det snarare om en upplevelse av ensamhet, trots att man har både familj och vänner. Många gånger är vår upplevda ensamhet en produkt av vår hjärna och en tolkning av verkligheten som inte behöver vara sann, berättar Julie Franzén.
Julie Franzén, leg. psykolog och relationsexpert
Genom att ifrågasätta och förändra dina tankar kan din upplevda verklighet förändras.
– Dina tankar påverkar dina känslor som i sin tur påverkar hur du agerar. På så vis kan dina tankar om ensamhet bli självuppfyllande. Om du känner dig otillräcklig och tråkig kanske du struntar i att ringa en vän även om du hade velat, fortsätter Julie.
Ensamhet – ett tabubelagt ämne
Trots att de flesta känner sig ensamma någon gång i livet, är ensamhet fortfarande ett tabubelagt ämne i samhället.
– Ensamhet är ofta kopplat till skam vilket kan göra det svårt att vara öppen och ärlig om sina känslor. Du kanske känner dig misslyckad, bortvald och tror att det är något fel på dig. Men att våga berätta för familj och vänner om hur du känner är ett viktigt första steg för att må bättre, säger Julie.
Hantera din känsla av ensamhet
Ett sätt att hantera sin ensamhet är att försöka normalisera den. Det gäller även personer som faktiskt är ensamma.
– Även om du inte har en enda nära relation kan det kännas bättre att tänka på att du inte är ensam om din ensamhet. Många är i samma situation, det är bara att titta på statistiken, säger Julie.
Nästa steg är att hitta sätt att skapa nya sociala kontakter och ta möjligheterna när de dyker upp. Att börja småprata med grannar, i affärer och hitta nya sammanhang där man kan träffa likasinnade är viktigt för att bryta känslan av isolering. Kanske kan du anmäla dig till en bokklubb, danskurs eller hitta en promenadkompis?
– I början kanske du inte upplever dig som mindre ensam eftersom relationerna är ytliga men efter ett tag kommer relationerna fördjupas. Se det som ett långsiktigt arbete som kommer ge resultat över tid, säger Julie.
Ibland behövs det professionell hjälp
Även om känslan av ensamhet går att bryta på egen hand, kan det ibland behövas professionell hjälp.
– Många som kommer till mig, oavsett orsak, bagatelliserar ofta sin situation och sina känslor. Många drar sig för att söka hjälp eftersom de tänker att de kan lösa sina problem på egen hand och att ens problem är fjuttiga i jämförelse med andras. Men om du märker att du känner dig ledsen och nedstämd större delen av tiden, våga sök hjälp! Ju förr desto bättre – det är mitt generella råd, säger Julie.
På vilket sätt kan man få hjälp med sin ensamhet genom terapi?
– Du kan få stöd att förändra dina tankemönster kopplat till ensamhet, bygga upp din självkänsla och lära dig att agera på ett nytt sätt i sociala situationer – något som ibland kan vara svårt på egen hand. I terapin kan vi reflektera över verkliga situationer du har varit i och därefter fundera på konsekvenserna av ens agerande. Kunde jag ha gjort på något annat sätt? Hur skulle det ha uppfattats? avslutar Julie.
Checklista: så botar du din ensamhet
- Ifrågasätt dina tankar och börja ställa frågor kring din ensamhet. När känner du dig ensam? Finns det något annat sätt att tänka på? Är det verkligen sant att alla tycker att du är tråkig och ointressant? Vad har du för bevis?
- Påminn dig själv om att du inte är ensam om din ensamhet. Statistiken visar att det är många som faktiskt är eller upplever sig som ensamma
- Våga prata med dina vänner och familj om att du känner dig ensam
- Börja småprata med grannar och människor i affärer för att bryta känslan av isolering.
- Börja aktivt bygga upp ditt nätverk genom att söka dig till aktiviteter eller online forum där du kan träffa människor med liknande intressen.
- Ta små steg i taget och se det som ett långsiktigt arbete!
- Sök professionell hjälp om du känner dig nedstämd, ledsen eller deprimerad. Det finns hjälp att få!
* Undersökningen genomfördes av teknikkonsultföretaget WSP under mars 2019
Vill du prata med någon av oss psykologer?
Hör av dig så återkopplar vi och hittar en tid som passar dig.
Posted av Lägereld - april 5, 2020
Lägereld - din samlingsplats för ökat välmående och gemenskap.
Mer från denna användare
Mer inom denna kategori